Rakovnický deník o požáru v Rousínově

17.02.2011 10:49

Proč začal hořet seník na okraji malé obce Rousínov? Jedná se o úmysl či nedbalost?

Tak na tyto otázky se budou snažit najít odpověď v nejbližších dnech vyšetřovatelé Hasičského záchranného sboru Sředočeského kraje.

Možných příčin požáru je podle vyšetřovatelů několik. Informovali o tom na svých oficiálních internetových stránkách.

Jednou z nich může být pomsta, vyřizování osobních účtů, žhář – tedy úmyslné zapálení. Hasičtí vyšetřovatelé pracují také s verzí, že požár mohl vzniknout z nedbalosti. Avšak vyšetřovatelé nevyloučili také možnost, že požár mohly založit děti.

„Příčina vzniku požáru je zatím v šetření,“ řekla Lenka Kostková, tisková mluvčí středočeských hasičů.

Vznik požáru šetří i rakovničtí policisté. Jejich mluvčí René Černý Rakovnickému deníku řekl, že důvod vzplanutí seníku nebylo možné ještě určit. Nikdo nebyl naštěstí zraněn, dva psi byli včas odvezeni do bezpečí.

„Ve hře je několik vyšetřovacích verzí. Případ šetříme jako podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci,“ informoval René Černý.

Požár byl na tísňovou linku hasičů oznámen těsně po úterní osmnácté hodině. Na místo bylo okamžitě povoláno šest jednotek dobrovolných hasičů z okolí, ale také rakovničtí profesionální hasiči. Těm na pomoc přijeli i profesionálové z Kladna a dvě profesionální jednotky ze sousedního Plzeňského kraje.

Když dorazili hasiči na místo neštěstí, byla již budova se senem a slámou v plamenech.

„Hasiči tak měli především za úkol zajistit, aby se oheň nerozšířil na okolní objekty. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu ve 20.50. Celou noc pak vyváželi hořící balíky sena a slámy a hasili ohniska požáru. Hasiči oheň dohašovali během celého středečního dne,“ doplnila Kostková.

Podle vyjádření majitele shořely v seníku přes tři stovky balíků. „Poškozeným je třicetiletý muž z Rakovnicka. Škoda na uskladněných zásobách byla vyčíslena na sto padesát tisíc korun. Na samotné budově pak vznikly škody za jeden milion korun,“ vyčíslil škody policista Černý.